Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1910 - Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ


Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου θυμάται και τιμά σήμερα 6 Μαρτίου 2017, τα 107 χρόνια από την εξέγερση του αγροτικού ζητήματος που ξεκίνησε από το χωριό  Κιλελέρ.
            Η άρνηση όμως  του  Διευθυντή του σιδηροδρομικού σταθμού να επιβιβαστούν αρκετοί αγρότες στο τρένο χωρίς να πληρώσουν ώστε να μεταφερθούν στο Συλλαλητήριο των Αγροτών που θα γινόταν στη Λάρισα με αιτήματα την απαλλοτρίωση γης και την διανομή των τσιφλικιών που ζητούσαν από τον Πρωθυπουργό  Στέφανο Δραγούμη.
Ήταν η αφορμή να ξεκινήσουν επιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και στρατιωτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμένοι και νεκροί αλλά και συλλήψεις που οδήγησαν σε δίκη των αγροτών όπου και δικαιώθηκαν.
             Η πραγματοποίηση τελικά του Συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε, αλλά τα αιτήματα εκείνης της εποχής συνεχίζουν ως και σήμερα να απασχολούν τους αγρότες, εργαζόμενους και ανέργους που συνεχίζουν να αγωνίζονται ζητώντας την άμεση λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας.


                                         Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ 2024

  ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ 2024 Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαϊου 2024. Το δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών ...